Лицата На Перник: Алекс Бабунска

on

Ако все още не си разбрал, Юни е и е време за море! 
Точно поради тази причина екипът ни мислено пропътува цяла България, за да се срещне с едно слънчево пернишко момиче. Пренасяме те в морската ни столица (там, където да се влюбиш е закон!), а именно Варна. Пред обектива ни застава Алекс Бабунска, а за своя проект Get involved, fall in love with Varna, вдъхновението и  площада с липите, разказва в следните редове:


​Разкажи ни за себе си. Коя е Алекс Бабунска?

Не я познавам съвсем (смее се). Въпреки това, че прекарвам голяма част от времето си в това да я търся. Така, че най-вероятно е търсещ човек. Разбрах за нея, че става всеотдайна, решителна и одухотворена всеки път като я открия, затова и не спирам да я търся колкото и трудно да е това понякога.

image2

Разкажи ни малко повече за Get involved, fall in love with Varna.

Това е един проект, който се роди на състезанието по социално предприемачество „Идейник„, за да получи своята възможност да се реализира това лято във Варна , благодарение на Innowave Varna и Община Варна.

Най-общо казано,

проектът е базиран на споделеното създаване на артистични инсталации в градската среда, което да помогне на младите хора да добият повече увереност в силата си да я преобразяват и да й влияят по положителен начин.

 

image25

Форматът ще е отворен за участие на широк кръг от творци и хора, които вярват, че любовта и актвното отношение са ключът към разрешаването на много от предизвикателствата около и вътре в нас и ще включва няколко творчески работилници преди инсталациите да оживеят и да се превърнат в игра в градската среда на новото креативно пространство на Варна – Кв. Таляна.

image18
Снимка от Архитектурна работилница „Играй град“, част от проекта „Ре-Анимирай Площада“ на RE-Animatori и КАБ Варнана, на сцена „Кофража“ в Таляна.

 

Така, че ако имате път към морето, не пропускайте Варна за своя творческа дестинация!

Повече за него и за това как и вие да се включите може да научавате във фейсбук страницата му или като пишете на мен.

А защо избра именно Варна?

Решението дойде още в първия етап на разработка и преди да знаем, че ще можем да кандидатстваме за реализиране, поради това, че Варна е Европейска Младежка Столица през 2017 и по предложение на един от съотборниците тогава, който е от Варна.

А вдъхновението? Как дойде?

Вдъхновението не идва просто така.

То много често умишлено, а в много случаи неуспешно, трябва да се търси и предизвиква и често се появява точно в моментите, които изглеждат най-безизходни и трудни. В моменти, когато не виждаш друг изход освен това да намериш решението, в което ще си склонен да вложиш цялото си сърце. Точно така стана и с този проект.

Вдъхновението за мен е увереността, която изпитваш в моментите, когато осъзнаваш, че си на верен път и че това, което правиш има смисъл.

image21

Нека мислено се върнем в Перник. Коя е любимата ти част от града? 

Любимата ми част от града е пред пощата, където са едни от първите ми спомени как вървя хваната за ръце за майка ми и баща ми, които ме люлеят във въздуха. В частта от площада с липите, които съм сънувала как стъпките ми лепнат по земята. Алеята покрай гимназията, по която съм минавала хиляди пъти и която ме е виждала толкова различна през годините. Поляната до старото училище в квартала, в който са преминали летата на детството ми и от където се вижда най-хубавия залез. Детската площадка, на която сега чувам смеха на племенника си…

Любимите ми места, всъщност не са места.

Точно за това, като архитект, вярвам, че градската среда всъщност е жив декор. Декор, на чийто фон се случват животи, пишат се истории. Декор, който може осезателно да влияе върху емоциите и историите, които се случват в града.

Местата не са нещо изолирано от хората…те са (едно цяло с) хората, които ги оживяват.

Перник за мен е…

..свързаност, стимул за промяна, пристан, към който да се връщам.

Някакви съвети и бележки към нашите читатели? 

Да търсят!

Девизът на проекта, над който работя е: „Обичай, създавай, споделяй, въвличай!“ Пожелавам им да си повтарят тези думи, когато се почувстват изгубени в своите си търсения.

 

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s