Лицата На Перник: Станислава Генадиева

on

Време е и за вторият ни избранник за Лицата На Перник. Пред обектива на People of Pernik застава едно момиче, завършило Българска филология и Журналистика. Какъо тя самата казва, животът й преминава през работа в медиите и работа в неправителствения сектор, като това определя като своето полезно хоби. В малкото си свободно време обича да чете, да пътува и да прави всичко онова, което всеки млад човек на 20 и няколко години прави. 

Прекарахме 10-15 минути в снимки (признаваме си, пред обектива ни застават личности, чиито снимки се получават толкова лесно!☺). А ето и какво ни разказа Станислава:

Коя е Станислава Генадиева през твоите собствени очи? 

Едни зелени очи и един човек, който не спира да търси…  В кръга на шегата сред моите близки винаги казвам, че моите очи са специални – променят цвета си взависимост от вътрешното ми светоусещане.

 Харесвам живота, който имам. Чувствам се щастлива и удовлетворена от това, което правя и мисля, че това е моята голяма победа – някои хора цял живот не достигат до това.  

Разбира се, човек никога не трябва да спира да се развива. Винаги има какво да научиш от всеки и всичко. Важно е да наблюдаваш, да разбираш и да взимаш уроците за себе си, които са навсякъде около нас. 

 Тъкмо започна новият проект МИКЦ за 2017 година. Разкажи ни малко повече. Какво предстои? 

Когато седнахме да напишем плана за дейностите през 2017г. единствената идея, която ни води е да бъдем полезни на младите хора в област Перник. Именно затова включихме максимално много дейности, които да бъдат в рамката на Националната програма за младежта и да са предназначени за младежи между 15 и 29г. Задачата ни не беше никак лесна, но мисля, че се справихме прилично. 

Вече стартираха консултациите по Кариерно развитие и предприемачески умения, предстои да започнат и консултации по Здравословен начин на живот. И двете теми не си преставяйте, че са скучни лекции – ще реализираме срещи с настолни игри, упражнения по йога, дискусии. Освен това за първи път през тази година ще бъдат реализирани две мащабни кампании в нашия град – Познаваме ли институциите и #Перник на Младите, които целят да развият гражданската активност и мислене в младите хора, 

със сигурност ще ги провокираме да се научат да търсят информация и най-важното да знаят как да я използват. 

Предстоят ни и около 10 обучения на различни теми – младежки работници и работа в мрежа, развитие на доброволчеството, екип и екипно взаимодействие, маркетинг, публично говорене, пиар и медии, развитие на структурния диалог и участие в решенията на местната власт. 

 Как попадна в неправителствения сектор? 

Стана случайно. През 2006г. от училище ме изпратиха на една среща с млади хора и побратимените градове на Перник. Там се запознах с Общински младежки съвет. Стана ми интересно и реших да се включа. Впоследствие участвахме в един трансграничен проект Youngtoyoung, където проявих интерес към сдружение „Обектив“, една организация, която току що се беше учредила. През 2009г. станах председател на СНЦ „Обектив“ и така до днес. 

Какви са ползите, които извличаш от него? 

Участието ми ми даде най-важното. 

Системата в България е направена така, че поставя рамки – отиваш на детска градина, след това на училище, завършваш с помпозен абитуриентски бал, записваш се да учиш нещо в университета, междувременно си намираш някаква работа НЕ по специалността

 и ако си от щастливците, които си срещнал ученическата си любов създаваш успешно семейство. 

Това, което ми даде неправителствения сектор е да изляза от тази рамка. Голяма част от контактите, които имам и хората, които познавам в цяла България са именно с такива хора, които искат да излязат извън традиционните рамки. В личен план, ме разви изключително много. Като малка бях много срамежливо дете, това се преобърна на 180 градуса, след няколко срещи, дискусии и семинари. Участието в подобни дейности може да развие качества, които днес всяка една голяма световна компания оценява високо – работа в екип, организационни качества, отговорност, креативност, лидерство. 

Знаем, че по образование си журналист. Как ще оцениш медиите в България? 

Ха! Това е един доста интересен въпрос, по който много можем да си говорим. Не се чувствам като човек, който може да дава оценки. Професионалният ми път върви именно в медийната среда и тя е такава, каквато е държавата и най-вече каквито са хората. Това, което хората търсят и искат, медиите им го предлагат и за това не можем да бъдем сърдити на никого, освен на себе си. 

 Как можем като общество да вървим по-ефективно напред? 

Думата е една – заедно. 

Когато хората са обединени, могат да направят големи неща – това го показва и историята и събитията в днешния съвременен свят. За съжаление, това е нещо, което на българите много ни липсва. Поставяме личността пред общността. Сигурна съм, че ако обърнем реда на нещата, това което искаме да се случи ще тръгне в правилната и желана посока. 

Любимата ти част от Перник. 

Специално място за мен е крепостта „Кракра“. Там е минала голяма част от детството ми, винаги, когато отида се връщам към едни топли и прекрасни, мили спомени. За съжаление в последните години все по-рядко се случва. Но енергията, която има това място, трябва да я запазим, защото точно там се усеща енергията на несломимия дух на перничани. 

Перник за мен е… всичко. Не мога да си представя да живея на различно място от Перник. 

С всичките му недостатъци, обичам този град и това, което ме е водило във всичко, което правя е да бъде за Перник и неговите хора. 

Когато човек обича мястото, където живее и където е роден, то неизбежно прави средата около себе си по-приветлива и уютна. 

 Съвети и бележки към нашите читатели.

Бъдете проактивни. Не спирайте да търсите и да се променяте, защото само по този начин, човек може да бъде полезен на себе си, на хората около себе си и на мястото, където живеят. 

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s