Лицата На Перник: Илиян Сабадошев

 

Представяме Ви „Лицата на Перник“. Първи пред обектива на People Of Pernik застава Илиян Сабадошев или Fortinbrass, с когото прекарахме един много интересен следобед. Говорихме за литература, за плочи, за среднощни доставки на пица и какво е да се прибираш в 3 сутринта с грамофонни плочи в Перник. Днес Илиян има рожден ден, а ние от People Of Pernik му желаем много успехи, вдъхновение и незабравими моменти!

img_8767-01.jpeg

 

 

Разкажи ни за себе си.

Казвам се Илиян Сабадошев, на 29 години съм, родом от Перник, израснал в Перник и продължаващ да живее в Перник. Така се случи, че този учебен срок преподавам български език и литература в ГПЧЕ „Симеон Радев”, което едва ли е присъщо за човек, който колекционира грамофонни плочи и който се занимава с музика, който не изпълнява желания и който не се грижи за доброто настроение на хората.

Как се запали по джаза?

Баща ми навремето е свирил на алт-саксофон, но за всичко е виновен пустият рап. Покрай него задълбах във фънка, соула, а и в джаза, конкретно. Рапът е част от една градивна субкултура – хип хопа (не музика, не танц, а култура!) – и не знам доколко хората го припознават като нещо смислено. Например дебютният албум от 1993 г. на рап триото Digable PlanetsReachin’ (A New Refutation of Time and Space)”, изобилстващ от джаз семпли, е директна препратка към едноименното есе на Борхес „Ново опровержение на времето”.

img_8744-01.jpeg

А как стигна до учителския стол?

Ненадейно. Изневиделица. Като гръм от ясно небе. Надявам се в крайна сметка предоставеният шанс да е бил справедлив, а доверието оправдано. Прекалено критичен съм и не знам дали лично аз бих си сложил „главата в торбата” за човек в моето положение, макар и със завършени две бакалавърски степени по „Културология” и „Българска филология”.

Кой е Илиян Сабадошев като учител?

Трудно ми е да се самоанализирам, да си поставя оценка до този момент, както се прави. Едно е ясно. Аз съм един от многото, който счита българския литературен канон (както всеки впрочем) за отблъскващ и парадоксът е, че за това трябва да говоря безпристрастно, а не мога. Самата думичка „трябва” е императив. Неделима част от правилата на играта за жалост.

img_8725-01.jpeg

Кой е Илиян Сабадошев като Fortinbrass?

Fortinbrass е хетероним, съвършено друг човек. Свръхдисциплиниран, всеотдаен, обичащ, за разлика от… в живота. Този, който изнася труповете от сцената в „Хамлет” и той може да е.

 

Ти си млад учител. Kак те приемат твоите ученици?

Първо,

аз не деля хората на ученици, деца и прочее. Те са хора. С повече или по-малко детско в себе си, с повече или по-малко ученическо също, но хора.

И второ, млад съм дотолкова, че нямам никакъв опит в професията, което не искам да звучи като извинение… А как ме приемат, не знам, аз съм учител-резерва и май само при вината резервата беше критерий за качество.

img_8738-01.jpeg

Интересна или забавна история, която си преживял по време на участие.

Много са, но предпочитам да не разказвам за тях, понеже усещането, което предимно оставят, за ниска музикална култура и нулево отношение към конкретна вечер, артист или музика, е със стипчив послевкус.

img_8728-01.jpeg

Коя е любимата ти част от Перник?

Любима част по-скоро нямам. Със сигурност не е крепостта, камо ли площадът, очевидно е. На фона на това, точно вие имате досег до едни пейки в парка и отношението Ви към градската среда е похвално и достойно за уважение.

 

Перник за мен е…

… развалина, но тъкмо в нея се чувствам на завет.

Съвети и бележки към нашите читатели.

Не правете нещата с презумпцията „надявам се да Ви хареса”, равносилно е на „по принцип аз не съм такава”. Бъдете себе си, повече неприкрити, по-малко прагматични и… никога не отказвайте пица, когато някой Ви предложи парче!

 

 

Advertisements

One Comment Add yours

 1. hityr5yr каза:

  Много приятно ми стана. Радвам се за това момче. Не съм сигурен, но май дядо му също беше учител. Обаче със сигурност няма да забравя когато подари на баща му саксофон. С Вени (Венелин – баща му) свирехме в оркестъра на механотехникума. Аз бях на цуг тромбона. Скици!
  Бяхме страхотен клас. Веднъж някой предложи Вени да ни разкаже за музиката и в следващия час на класния той ни изнесе лекция, беше се подготвил съвестно. А иначе учехме автоматизация.
  После животът ни пръсна и повече никога не се видяхме. Чувах, че след 89-та получил в наследство от приватизацията мелница или нещо такова, някъде в северозападна България . Тайно се надявах това да е го е променило и да не е забравил за музиката. Надявам се да е жив и здрав. Наистина се радвам за Илиян.
  Добро дърво, добър плод дава.
  Сигурен съм, че някой ден, някой негов ученик ще разкаже в интервю какъв страхотен приятел са имали в лицето на учителя си Сабадошев. 🙂
  Така се върти светът.

  Like

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s